Białko Serwatkowe – Czy Warto? Opinie i Działanie.

Białko serwatkowe to jeden z częściej stosowanych przez sportowców suplementów diety. Można powiedzieć, że jest ono tak samo popularne jak kreatyna. Zanim zdecydujemy się na zakup tej formy białka, powinniśmy zastanowić się, czy będzie nam ona potrzeba. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć Wam na pytania: co to jest białko serwatkowe, w jakim celu się je stosuje, jakie wyróżniamy rodzaje białka serwatkowego, dla kogo dedykowane jest to białko, a także z jakimi efektami ubocznymi wiąże się jego spożywanie.

Co to jest białko serwatkowe?

Aby odpowiedzieć na to pytanie niezbędne jest wytłumaczenie jak powstaje białko serwatkowe. Jak sama nazwa wskazuje, białko serwatkowe otrzymuje się z serwatki – produktu ubocznego powstałego podczas procesu wytwarzania sera. Oczywiście, dostępny w sklepie suplement przeszedł szereg odpowiednich procesów fizycznych, w tym oczyszczających z tłuszczu i laktozy. Białko serwatkowe dostępne w sklepie stanowi izolat białka serwatki, stworzony na bazie koncentratu białka serwatki. W zależności od producenta odżywka została dodatkowo wzbogacona substancjami smakowymi, zapachowymi oraz kolorystycznymi.

W białku serwatkowym znajdziemy wszystkie niezbędne dla sportowca aminokwasy – leucynę, izoleucynę a także walinę. Związki te są nieocenione, jeśli chodzi o prawidłową regenerację mięśni. Warto zauważyć, że odżywka ta stanowi pełnowartościowe źródło białka. Jeśli chodzi o właściwości, można porównać je do białka naturalnie występującego w mleku.

Dla kogo jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe sprawdzi się w przypadku wszystkich tych, którzy ćwiczą – nie tylko siłowo. Chociaż może być ono stosowane przez sportowców niemal każdej dyscypliny, największą popularność zyskało wśród kulturystów i osób spędzających aktywnie czas na siłowni. Produkt ten może być stosowany bez ograniczeń, gdyż nie wiążą się z nim żadne skutki uboczne. Oczywiście nie mogą go brać osoby mające problemy ze spożywaniem laktozy.

Rodzaje białka serwatkowego

Wyróżniamy 3 rodzaje białka serwatkowego:

  • Koncentrat białka serwatkowego (WPC) – zawiera blisko 80 proc. czystego białka. Najczęściej stosowana przez sportowców opcja.
  • Izolat białka serwatkowego (WPI) – droższy aniżeli koncentrat, znacznie lepiej oczyszczony, a co za tym idzie lepszy.
  • Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – najlepsza, a zarazem najdroższa opcja, cechuje się najlepszym ze wszystkich współczynnikiem wchłanialności.

Co znajdziemy w środku?

Co kryje w sobie białko serwatkowe? Tak jak wspomnieliśmy, większość produktów dostępnych na rynku posiada około 80 proc. czystego białka. W zależności od producenta, pozostałe 20 proc. stanowią węglowodany oraz tłuszcze – łącznie 12 proc. Pozostałe 8 proc. to woda (4 proc.) oraz minerały wstępujące naturalnie w serwatce, których oddzielenie nie jest łatwe, a przy okazji ich właściwości mogą być niezwykle przydatne w czasie treningi.

Efekty

Co daje nam regularne spożywanie białka serwatkowego? Nie da się ukryć, że odżywka ta dostarcza nam wszystkich podstawowych, a zarazem niezbędnych aminokwasów. Dodatkowo warto wspomnieć, że jest ona nieoceniona, jeśli chodzi o naprawę i odbudowę tkanki mięśniowej. W środku znajdziemy wyłącznie pełnowartościowe białko – najbardziej pożądane przez sportowców. Jako że jest bardzo szybko trawione, jednocześnie szybko się wchłania. Jego regularne stosowanie zapewnia właściwości antykatabolicznie. Dużą zaletą tej odżywki jest szybki oraz prosty sposób przygotowania i spożycia.

Ile może stać na półce?

Wielu sportowców zapomina, że białko serwatkowe, podobnie jak inne produkty zawierające białko, posiada określoną datę ważności. Możemy znaleźć ją na opakowaniu – najczęściej na wieczku. Dlaczego nie zaleca się spożywania białka serwatkowego po terminie ważności? Wśród efektów ubocznych przeterminowanej serwatki wyróżnia się problemy żołądkowe. Uwaga! Nie zaleca się przechowywania odżywki w pojemnikach mających styczność z wilgocią oraz promieniami słonecznymi.

No votes yet.
Please wait...